Mountainbiken in Pezenas 34120 (2015)


Dit is het stroomgebied van de Herault. Pezenas ligt mooi centraal in een groot MTB gebied waar 21 tracks van totaal 500 km zijn uitgezet. Maar fietsend kun je er daar slechts een beperkt aantal van bereiken. Want officieel zijn namelijk de plaatsen Montagnac, Nizas, Vias en Florensac rondom Pezenas de VTT-vertrekpunten en is Pezenas zelf dat niet. Met GPS is dat echter geen punt als je het track-archief gebruikt. Zonder GPS echter zijn die andere plaatsen betere vertrek- en dus verblijfplaatsen. Zie de overzichtkaart in het track-archief voor detail-informatie.

Het gebied rondom Nizas (noord van Pezenas) is dat van de langere afstanden.
Het gebied oost van Castelnau de Guers (oost van Pezenas) is dat van de singletracks over de oker-rotsen en tussen de krentenbosjes. Dat zijn die bosjes "zonder krenten met stekels".
Bij de LOT (Office de Tourisme) kun je een goede overzichtskaart met track-info krijgen maar er zijn geen losse fiches beschikbaar.

De ballisage is in principe goed verzorgd maar er zijn toch weer probleempunten die je tocht zwaar kunnen bederven. Zie daarvoor de diverse tekstbestandjes in het tracks-archief.
Absolute hoogte- en dieptepunt is track nr 9 die ergens een leuk ravijntje ingaat maar na zo'n kilometer plots ophoudt wegens versperring en dichtgroei. Enige oplossing is omkeren. Of om te proberen uit die kloof te komen via de ontstane alternatieve track van de locals. Dat betekent 6 meter supersteil omhoog onder minstens 45 graden... En daarna nog een paar keer... Die situatie bestaal al jaren gezien de begroeing maar niemand doet er wat aan. De locals rijden deze track daarom waarschijnlijk andersom (niet geprobeerd), dus lang leve de GPS. Maar zelfs de ongemiddelde plattelander gaat daar niet omlaag rijden...

Pezenas is een behoorlijke stad waar alles te krijgen is en met elke week een grote markt. Ook is er een leuk centrum en een historisch centrum. Verder is er veel horeca dus zit je hier wel goed. Wifi is er o.a. in de bibliotheek.
Voor brocante zit je hier ook goed want er zijn veel van die winkels in Pezenas (klik).
En een bezoek aan het speelgoedmuseum is ook heel leuk (klik).

Er zijn twee kleine fietsspeciaalzaken in de stad. Bij de Peugeot fietsenwinkel toverde men zelfs binnen 5 sekonden 32 balhoofdlagerkogeltjes van 3,175 mm op de balie, voor € 0,64 (totaal)... Waar vind je nog 1/8-ste kogeltjes uit voorraad, en voor € 0,02 per stuk ??? Een meetmatrijsje hebben ze er natuurlijk ook bij...

Je bent hier ook dicht bij de Middellandse Zee, op ongeveer 25 auto-minuten. Het is zeker de moeite waard om (met de auto) Beziers, Cap d'Agde met het zeeaquarium en het WO2-monument aan zee, Montpellier (tip !) en Sete te bezoeken.




Haal hier het track archief op van de Pezenas regio.


TOP