Mountainbiken in Allègre les Fumades 30500 (2016)


Allègre les Fumades ligt "n-ergens" op zo'n 100 meter hoogte tussen enkele grotere plaatsen. De bergen in het oosten gaan tot ongeveer 500 meter hoog.
Het is een gehuchtje zonder voorzieningen maar uiteraard wel met een (10e-eeuwse) chapelle. Vlakbij zijn wel 2 grote campings met restaurant(s) en kampwinkel. Je bent verder voor alles afhankelijk van de steden rondom en dus van je auto. Wifi is er ook niet maar wel bij de LOT op zo'n 2 kilometer rijden.

In de bergen is het hier mooi mountainbiken, al zijn er geen singletracks. Het is wel zwaar aangezien de hellingen steil zijn, je altijd in de volle zon rijdt/duwt en er vaak over grotere afstanden veel losse grotere keien liggen... Er zijn weinig vliegen, geen steekvliegen en geen stekelbosjes. Offroad is er geen water en geen horeka.
Er zijn hier geen mountainbike-routes uitgezet. Als je daarnaar informeert grijpt men bij de LOT enthousiast naar de kaart met alle randonnées. Maar dat zijn wandelpaden die maximaal 9 km lang zijn. Men begrijpt ook hier niet dat mtb-en toch echt iets anders is (en nodig heeft) dan rustig wandelen ... Alleen met GPS dus.

Helaas is dit ook een gebied van de blaffende honden (ook al lopen ze hier niet buitenaf los maar alleen op de camping...). Overal rondom zijn blaffen ze, ze lossen elkaar trouw af, houden dat uren en uren vol, en op elk moment van het etmaal, dag en nacht ... Totaal absoluut onbegrijpelijk dat de eigenaren daar zelf bij kunnen wonen. En hun buren ...

Er zijn (tot in de verre omgeving) geen fietsspeciaalzaken behalve in Alès. Dat is in dit gebied de grootste stad maar niet echt een bezoek waard. Er is daar héél véél horeka maar verder vrijwel niets. Gratis parkeren kun je aan de zuid-kant van de rivier. Uiteraard zijn er wel alle megawinkels op de enorme zones industrielles ernaast.

Nimes, op ongeveer 45 autominuten, is zeker wel een dag-bezoek waard. Een mooie stad met veel variatie, vanaf de oude Romeinen tot de modernste winkels plus een mooi park. Parkeer ondergronds (voor zo'n € 13 voor een dagje) in noord bij de Jardin (tuin) of in zuid bij het Gare (station) en doorkruis de stad te voet.

Tip : maak je spijkerbroek eens blij door die aan te doen als je naar Nimes gaat ! Want die komt daar officiëel vandaan. "Uit Nimes" is op zun frans namelijk "de Nimes" wat fonetisch verwaterde tot denim. Levi Strauss in New York bestelde ooit per vergissing die stof "de Nimes" via een bestelling met nummer 501 ... Van het (50)1 kwam het ander, en zo is dat sukkesverhaal begonnen ! Klik op deze alinea als je meer wilt weten.Haal hier het track-archief op van Allegre les Fumades.

TOP