Mountainbiken in Meyrueis 48150 (2015)


Dit is het stroomgebied van (de) La Jonte. Ook ben je hier op zo'n 30 autominuten van de Gorge du Tarn die iets meer noord loopt. En ben je in het leefgebied van een grote groep gieren.
Meyrueis ligt in een dal op een natuurlijk kruispunt van diverse wegen in alle richtingen. En het ligt pal zuid-oost op de hoek van een vierkant gebied waar bovenlangs de Tarn stroomt en onderlangs dus de Jonte. Dat vierkante gebied is de hoogvlakte Causse Mejean die ook zuid van Meyrueis doorloopt (op de kloven erdoorheen na dan).

Er zijn vanuit het dorp geen mtb routes uitgezet. Wel zijn ver verspreidt over dit gebied zo'n 6 vaste routes uitgezet. Maar die zijn te ver weg tenzij je eerst per auto gaat. Maar nog belangrijker: ze zijn meestal veel te steil. Overigens is het sowieso geen goed idee om in de Gorge de Tarn te gaan mtb-en. Die is namelijk dermate diep en steil dat het alleen maar fiets-duwen zou worden... Wat ook rondom Meyrueis al vaak genoeg het geval is.

Vanuit Meyrueis moet je dus altijd eerst omhoog. De grote beloning komt dan altijd op de terugweg in de vorm van highspeed afdalingen. Die hoogvlakte is mooi glooiend maar met toch de nodige hoogtemeters. En met massa's steekvliegen... Het komt elke tocht voor dat je ergens persél;niet stil kunt staan omdat je binnen 2 sekonden gestoken wordt. Dus altijd blijven stampen en zwaaien, ook bij het duwen, tijdens de foto's en tijdens het drinken en eten.

Naar het oosten kun je vrijwel helemaal offroad 22 km ver en 870 meters (alleen maar) omhoog (dus met nul meter omlaag!) naar de hoogste lokale berg de Mont Aigoual. Dat kost even een paar uur en zo'n 2000 Kcal maar dan zie je ook wat... Vlak buiten de stad houdt het asfalt (nou ja) al op en rij je geheel verlaten door een prachtig klein dal met veel mooie planten en veel vlinders.
Op de Mont Aigoual zit een meteo museum (dat je beter niet met schoenplaatjes kunt bezoeken...) en een snackbar en kun je even mooi al die blinkende en steunende wielrennertjes bekijken... Ook kun je daar je water-voorraad aanvullen.
Waarna je (alweer) offroad zonder al die drukte retour omlaag gaat over de vele keien.

Meyrueis is een klein en gezellig stadje waar alles te krijgen is maar de keuze is behoorlijk beperkt. En dat geldt helaas voor het gehele gebied.
Voor grote supers en goedkopere brandstof moet je minimaal een uur autorijden (en terug), bv naar Millau of Meyrueis.
Er is wel veel horeca dus zit je hier wel goed.
Er zijn geen fietsspeciaalzaken maar er is wel een verhuurshop.
De wifi situatie is nogal matig.

Ten oosten van dat plateau vind je Florac (klik) dat ook op deze site te vinden is.


Panoramafoto's van de regio Meyrueis (en de grote zitten erachter):

Haal hier het track archief op van Meyrueis.

TOP