Mountainbiken in Florac 48400 (2016)


Florac ligt in een mooi dal langs de doorgaande weg op een hoogte van zo'n 550 meter. En het ligt aan de Tarnon die vlak naast de stad in de Tarn terechtkomt. De bergen in het noorden en oosten en het plateau ten zuid-westen gaan tot ruim 1000 meter hoog.

Het ligt noord-oost in een rechthoekig gebied waar bovenlangs dus de Tarn stroomt en onderlangs (bij Meyrueis) de Jonte. Dat gebied is de hoogvlakte Causse Méjean. Ten noord-oosten van Florac ben je na 20 auto-minuten al in het land van de Menhir's, die prachtige, enorm grote keien. Ook al een gebied dat een auto-dagtocht waard is. In de Cevennen zie je ook overal de brem staan die in het lange voorjaar prachtige gele bloemen draagt en daarmee de hellingen zo mooi kleurt!
Onderaan dat plateau vind je Meyrueis dat ook op deze site te vinden is.

Landkaart Florac
Florac is een langgerekt dorp met alle voorzieningen ter plekke inklusief wat winkeltjes, veel horeka en twee grote supermarchés. Wifi is ook (bijna) overal beschikbaar via het algemene regionale hotspot-systeem Lozere Wireless.

Er zijn (tot in de verre omgeving) geen fietsspeciaalzaken behalve in Mende (o.a. direkt vooraan vanaf Florac gezien). Mende is in dit gebied de grootste stad en ook een bezoek waard.

Dit is een schitterend natuurgebied dat dan ook veel toeristen aantrekt. Ook voor motorrijders is dit een stuur-walhalla.

En een tip is om eens op stap te gaan met een (andere) ezel haha. Op Camping Le Val des Cevennes kun je ze huren en er een bijzondere halve of hele dagtocht mee maken. Bestel er dan ook een lekker picknick-pakket bij (voor jezelf dus) en vergeet vooral ook je fototoestel niet. Gegarandeerd dat je onderweg met enkele principiële vragen komt te zitten/stil-te-staan... Een tweede tip is om dan ook een grote bos wortelen mee te nemen. De lange tak die daar nog bijhoort vind je onderweg wel.

Er zijn hier diverse mtb-routes uitgezet. Bij de LOT kan men daar meer over vertellen m.b.v. een map met A4-printjes van alle vaste routes in de buurt. Er zijn echter geen fiches te verkrijgen en een kopiëerapparaat heb je misschien niet bij je...
De bordjes die er onderweg staan zagen er g(l)oedjenieuw uit dus je mag aannemen (garantie) dat je die tracks zonder GPS kunt rijden. De online informatie daarover is echter moeilijk te vinden cq te gebruiken aangezien de betreffende site nogal bijzonder reageert.

Overigens is het geen goed idee om verderop in de Gorge de Tarn te gaan mtb-en. Die is namelijk dermate diep en steil dat het alleen maar fiets-duwen zou worden...
Wat ook rondom Florac al vaak genoeg het geval is. Tip: lees de track-info in het track-archief en bekijk de hoogteprofielen. Het is hier offroad meestal weer alles of niets.

Vanuit Florac moet je dus altijd eerst omhoog en de beloning komt dus telkens op de terugweg in de vorm van highspeed afdalingen.
De hoogvlakte is overigens mooi glooiend maar met toch de nodige hoogtemeters. En met massa's steekvliegen... Het komt elke tocht voor dat je ergens persél;niet stil kunt staan omdat je binnen 2 sekonden gestoken wordt. Dus altijd blijven stampen en zwaaien, ook bij het duwen, tijdens de foto's en tijdens het drinken en eten.

Ten zuiden van het plateau vind je Meyrueis (klik) dat ook op deze site te vinden is.


Panoramafoto's van de regio Florac (en de grote zitten erachter):
Haal hier het track archief van Florac op.

TOP