Mountainbiken in Algemene info over mountainbiken in de Ardeche (2011).


Er zijn geen uitgepijlde tracks in de Ardeche !


Als je er bij een L'OT naar vraagt pakt men enthousiast een kaart en wijst op de vele paden. Dat blijken echter altijd wandelroutes te zijn maar dat zien ze in de Ardeche niet als een fietsprobleem.

Dit blijkt om een andere redenen echter eigenlijk geen probleem te zijn. Zie de laatste opmerkingen.

VTT-en zonder GPS (-tracks) is hier dus niet mogelijk. Helaas zijn er nog niet veel tracks online te vinden.

Neem dus altijd je GPS mee zodat je live orientatie hebt. Kalibreer het kompas eens. En uiteraard heb je je verblijfplaats als waypoint aangemaakt. En eventueel de momentele parkeerplaats van je auto.

Voordeel van een opgenomen track is dat je die ook in de andere richting kunt rijden zodat je 2 keer zoveel tracks hebt. Stel je GPS dus standaard in op opnemen.

Download zo veel mogelijk tracks van te voren en bekijk deze goed. Bewerk ze zodat ze in je GPS passen. En let daarbij vooral ook op de verhouding tussen lengte en hoogtemeters.


De Ardeche is zeker niet zo extreem als de Alpen.


Wel is dit het (het) gebied van de doornenstruiken. Reken op 4 lekke banden per tocht. Ook gaat het meestal kollektief met meerdere lekken tegelijk.

Ook is dit het (het) gebied van de losse keien. Nergens rij je zo lang noodgedwongen zo langzaam over zo'n groot en lang tapijt van losse rolkeien.

Je fiets zwiept continue naar links en rechts, je komt niet normaal boven en ook niet normaal beneden. Je krijgt problemen met je handen en remvingers en met je zicht (door het gerammel).

Het probleem zit hem in het feit dat in de Ardeche de keien rond geschuurd zijn terwijl ze in de Alpen afgebrokkeld zijn en dus hoekig. In de Alpen liggen ze daarom onderling redelijk vast maar in de Ardeche ligt er altijd maar één laag dik en hebben ze onderling geen houvast en bewegen bij elke kracht uitoefening.


De laagste gemiddeldes rij je daarom hier...


TOP