Mountainbiken in MTB Valensole 04210 (2017)


Valensole is ook weer zo'n stadje dat onder-tussen diverse plateaus ligt en waar dus water doorstroomt. Er is alles voorhanden (op basisnivo), tem een kinderspeelveld aan toe. Een wifi-kode vraag je het best even op als de koffie cq het eten gebracht wordt. Helaas ligt de camping op een plateau zodat er een (zeer) behoorlijk hoogteverschil is tussen stadje en die lokatie.

Valensole wordt vaak genoemd in de lijstjes van de mooiste lavendelstreken in Frankrijk en dat is terecht. Eindeloos ver zie je die struikjes staan en dat is een fraai gezicht, zelfs na de oogst.

Valensole wordt echter niet genoemd om de magnifieke wolkenpartijen die je hier (boven op de plateaus) vaak kunt zien. En dat is geheel onterecht, zie de foto-show. Zo'n 20 km naar het oosten namelijk beginnen de echte (hoge) bergen en dus moet "de lucht" daar omhoog. Thermiek dus en beweging, elke dag opnieuw.

Er zijn hier echter geen mtb-routes uitgezet en de bordjes die je eventueel onderweg ziet horen bij Greoux les Bains (dat je ook in het menu vind). Dus ga je hier op pad met je GPS met daarin een track uit de download alhier.

Een groot voordeel is dat er geen muggen, vliegen en steekvliegen zijn, en ook geen lekke-banden-stekelbosjes. Dat laatste dan vooral omdat er geen singletracks zijn en je dus sowieso niet dicht bij of door bosjes rijdt. Een nadeel is dat er buitenaf nergens water te tappen valt. Ook niet uit aftapkraantjes van grote watersproeiers want die zijn hier niet. Blijkbaar kan lavendel goed zonder water en is beregening niet nodig. De afstanden zijn hier echter niet zo heel groot, dus je komt wel eens door een dorpje waar dan meestal wel wat te halen valt. Zo'n 20 autominuten naar het westen ligt Manosque wat hier de grote stad is. Het is echter bepaald geen route om te fietsen, tenzij je van drukte en veel hoogtemeters houdt. Eveneens zo'n 20 autominuten maar naar het zuiden vind je Greoux les Bains en de weg daar naar toe loopt door een mooi gebied met minder verkeer. Greoux les Bains trekt, what's in a name, vooral toeristen aan door (de bekendheid door) de kuurbaden. Dit stadje is 100% ingericht op en voor het toerisme, dus maak je eigen afweging. Ten oosten daarvan ligt het Lac D'Esparron, een juweeltje van een (stuw)meer.

Een hele mooie dagtocht per auto maak je door naar Digne les Bains te rijden en vandaar over de kleinste (!) weggetjes naar Seyne en Selonet, en dan naar Sisteron en via Oraison weer terug. Een kwestie van even goed voorbereiden op de kaart en wat wegnummer(tje)s opschrijven. Al kort na Digne passeer je dan ook nog een p-plaats waarvandaan je een wandeltocht van 1,5 uur kunt maken naar een echte dino-site. Denk aan hoed, pet, water en fototoestel.
Je bent dan tussen al die superbergen die je vanuit Valansole in de verte ziet. In de fotoshow en bij de panorama-foto's vind je al een paar bek-open-impressies.


Tip : klik (hier) ook eens naar Greoux les Bains aangezien dat vlak bij Valensole ligt


De panoramafoto's vind je hier,

En de wolken-animaties zie je hier

De afdalings-films zie je hier

En hier vind je het track archief van Valensole 04210

TOP