Mountainbiken in Saint Jean en Royans 26190 (2014)


Saint Jean en Royans is een gezellig stadje maar zonder bijzondere of opvallende aspekten. Dat heeft het echter ook niet nodig want de omgeving is fantastisch. Het is niet heel groot maar er is alles aanwezig voor een langdurig en prettig verblijf. Met als (s)tip het eetcafe Zonder Naam tegenover de Mairie. Simpel, eerlijk en goed.

Dit is het stroomgebied van het riviertje de Lyonne. Ook ben je hier vlak bij de beroemde Combe Laval met de unieke weg door de vertikale bergwand met de schitterende uitzichten.
Dit is een dubbel gebied namelijk Royans (westelijk) en de Vercors (oostelijk), en men werkt daar op veel gebieden samen. Maar tussen die twee gebieden loopt een hoge bergketen in noord-zuid-richting.

Vanuit Saint Jean en Royans zijn 2 groene, 1 blauwe, 3 rode en 2 zwarte mountainbike-tracks uitgezet.
Bij de LOT kun je een goede overzichtskaart met track-info kopen van het hele gebied Royans-Vercors met daarop alle 28 tracks. Die beginnen in de streekdorpen Saint Jean en Royans, Saint Nazaire en Royans, Saint Julien en Vercors, Saint Martin en Vercors, Leoncel, La Chappelle en Vercors en Vassieux en Vercors. Er zijn geen losse fiches van de tracks beschikbaar.
Door de onderlinge afstanden kun je per mountainbike geen tracks van buurdorpen bereiken, behalve vanaf Saint Jean en Royans naar het noorden.

De ballisage is afwisselend van kwaliteit. Soms kun je in het dorp het begin niet vinden, soms is het onderweg deels misse boel. Hiervan is melding gemaakt bij de LOT met het verzoek om aan de beheerdende lokale fietsklub te vragen haar tracks eens goed te kontroleren op dat punt. Met een hint naar de niet-GPS-mtb-er en de lokale ekonomie, wie weet helpt het...

Op de gemeente-camping is een gratis wasgelegenheid voor je fiets, ook voor niet-gasten.
Er zijn in de hele wijde omtrek geen sportfietswinkels.

In het zip-bestand zitten diverse tekstbestandjes met nadere detailinfo over bepaalde tracks.
In dit VTT-gebied zijn er op de tracks geen horeca- en bijna geen waterpunten. Bekijk de tracks dus van te voren om te zien of je door dorpjes komt. Zo ja dan is water zelden een probleem, al kan het eau non potable zijn. Terrasjes en winkels (dus eten) vind je sowieso alleen in de dorpen. Maar de winkels zijn gesloten tussen 12 en 15 uur en de restos tussen 14 en 18 uur.

Tenslotte een Supertip voor een Supertrip: Maak een autotocht via Saint Jean, D54, D76, Combe Laval, Vassieux, D76, D518, Col de Rousset, Die (richting Crest), D93, Mirabel, D70, Beaufort, D70, Leoncel, D199, D331, D131.
Misschien is dit wel de mooiste tocht van je leven dus neem er de hele dag voor. Het is één lange aaneenschakeling van stijgen, sturen, dalen, dorpjes, kerkjes, vergezichten, cols en kloven. Met (rijdend) als hoogtepunten de Combe Laval en de Col de Rousset.
Voor mooie cq stevige stukjes cultuur kun je in Leoncel en in en naast Vassieux terecht. In Leoncel is het kerkje een bezoek waard. En in Vassieux vind je het Muséé de la Resistance (klik), het Memorial de la Resistance (klik) en het Necropole de la Resistance (klik). Op deze drie plekken krijg je een mooi en indrukwekkend inzicht in de strijd die hier tijdens WO2 gevoerd is.


Denk dan op dat schitterende uitzichtpunt vanaf het Memorial nog even aan die tekst :
"Ici souffle la liberte", oftewel "Hier ademt de Vrijheid".
Want door die adem van toen kunnen wij sindsdien alles weer "gewoon" doen...


De panoramafoto's staan hieronder (en de grote zitten er achter) :

Bekijk hier de foto's van de Combe Laval Bekijk hier de WO2 foto-series van Vassieux en Vercors Haal hier het track-archief op van Saint Jean en Royans

TOP