Mountainbiken in Mountainbike Saint Andre Les Alpes 2012

Bij de Office de Tourisme is geen goede VTT informatie beschikbaar (2012). Er is sprake van twee problemen.

Ten eerste heeft men wel een stenciltje beschikbaar maar dat betreft asfalttourtjes voor families met kinderen die bovendien niet zijn uitgepijld.

Ten tweede zijn er in het dorp op de officiele manier mountainbike circuits aangegeven met de nummers 7 tem 14. Maar bij de LOT weet men daar helemaal niets van...

Veel later bleek dat de "Andre"-tracks zijn opgenomen op een overzichtskaart die bij de LOT in andere plaatsen (!) wel beschikbaar was. Zie het track-archief.

Uiteindelijk vertelde iemand dat deze eind 2012 werkelijk gereed zullen zijn. Dat waren ze echter op dat moment al want de pijlen staan er. Alleen weet dus niemand iets over deze circuits en is er geen folder, kaart, site of kontaktpersoon.
Dat betekent dat je gaat rijden zonder enig idee te hebben over afstand en hoogtemeters. En dat heeft zo zijn gevolgen...

Circuit 8 is waarschijnlijk een familietourtje naar de rivier van slechts enkele kms en hms.
Circuit 9 gaat zuid-oost langs het meer.
Circuits 7, 10 en 11 gaan zuid-west langs het meer.
Circuits 12, 13 en 14 gaan noord-west.

Circuit 7 is gevolgd maar na 15 km staat het nummer 7 niet meer op de bordjes. Het gaat al maar verder richting Castellane en je moet ook (vandaag) nog weer terug. Wel deels een schitterende single track over de montagnes boven langs het stuwmeer.
Tocht zelf afgemaakt via Blamond, Baume, Lac Castillon zuid, Cheilon en Saint Julien en via Angles weer naar 7 "oost" en retour. Door de misser helaas wel enige asfalt kilometers.
Dit zelf bedachte circuit 7 kun je niet in tegengestelde richting rijden ivm de steile afdalingen.
Circuit 7 "retour" gaat vanaf Angles gelijk op met de terugrit van circuit 9.

Het vreemde is dat er op de brug midden in het meer geen circuit bordjes zijn.

Degene die de missing LINK vind tussen de twee delen van circuit 7 gelieve zich te melden!

Circuit 9 is een mooie tocht vanaf de oude brug richting Angles. De heen- en terugweg zijn deels dezelfde maar geven uiteraard verschillende uitzichten. Ga zeker even handje schudden met Saint Pierre en Saint Paul! Circuit 9 kun je in beide richtingen rijden.

Circuit 10 is waarschijnlijk een kortere versie van nummer 11.

Circuit 11 gaat aan de zuid-west zijde omhoog over hetzelfde spoor als 7 en 10. Vervolgens draait 11 bovenaan haaks omlaag via een mooie en steile singletrack downhill. Daarna volgt een mooie bredere afdaling naar de grote weg en duikt de track vv het bos weer in voor het laatste stukje retour. Circuit 11 kun je niet in omgekeerde richting rijden ivm de afdaling vanaf het hoogste punt.

Circuit 14 gaat noord en dan west en blijkt het geheel te zijn van de circuits 12 en 13.

Via 12 beklim je een berg via 100% brede schotterweg die je deels moet duwen met daarna een hele mooie single track afdaling. Onderaan die afdaling kom je op een mooie parkeerplaats. Aan de andere kant van de straat is het nog mooier want daar loopt het riviertje de L'Issole.

Via 13 beklim je een nog hogere berg met 50% schotterweg en 50% asfalt die je elk 95% moet duwen. Bovenaan ben je bij het eerste parapente startpunt en vervolgens om de hoek bij het tweede, met op elke plek een schitterend uitzicht. Daarna volgt een superlinke zigzag-afdaling met "rechte" stukken van max 30 meter die je helemaal moet lopen als plattelander.
Alleen als je rijdend kunt keren door op je voorwiel balancerend je achterfiets om te gooien terwijl je sterk omlaag gaat kun je hier rijden. Dat dan zo'n 30 keer achter elkaar, en het liefst zonder fouten.

Circuits 12, 13 en dus ook 14 kun je niet in tegengestelde richting rijden ivm de steile afdalingen.

Via de LOT wordt er wekelijks een VTT tocht georganiseerd vanaf de Salle Polyvalante. Dat is dat gebouw waar geen naam opstaat, tegenover de Pharmacie, en linksachter de kerk vanaf het cafe gezien.
Bij deelname reed de leider zonder fietskleding, helm, handschoenen, klikpedalen en eten.
Bij het afdalen was haar snelheid ongeveer 10 kmh. En de onze 50, wachten dus.

Saint Andre Les Alpes is een klein maar gezellig dorpje met een levendig centrumpju. Alle soorten winkeltjes zijn er aanwezig en er is ruim voldoende horeca. Er zijn een grote en een kleine supermarkt welke 7 op 7 open zijn. Er is Wifi in diverse cafes.

Het ligt halverwege de spoorlijn van de Train des Pignes die tussen Digne les Bains en Nice rijdt. Een ge-wel-dig trajekt dat je gedaan moet hebben! Er rijden treinen met en zonder fiets-kompartiment maar het is moeilijk cq onmogelijk te achterhalen welk type trein wanneer rijdt... De dienstregeling haal je bij de LOT en een treinkaartje uit de automaat op het station.

Haal hier het track archief van Saint Andre Les Alpes op.


TOP