Luc en Diois 26310 (2017)


In de omgeving van Luc en Diois zijn wel mtb-routes uitgezet maar de LOT heeft daar geen informatie over. De ballisage die er onderweg bleek te zijn zag er overigens prima uit. Je kunt er qua landschap prachtig mountainbiken op tracks die matig tot zwaar zijn.

Bovendien maak je ze, zoals gewoonlijk op de kortere afstanden, allemaal in 1 keer omdat je dan "maar" 1 berg beklimt. Er wordt ook wel eens gebruik gemaakt van smalle (wandel-) paden maar het wordt hier nooit kritiek.

Een groot voordeel is dat er geen muggen, vliegen en steekvliegen zijn, en ook geen lekke-banden-stekelbosjes.

Luc en Diois is ook weer zo'n typisch klein stadje waar alleen het hoognodige aanwezig is (in de letterlijke zin des woords, niet naar onze nl-maatstaven). Er is 1 supermarkt (met een versslager), 1 bakker, 1 geldautomaat en er zijn 2 cafe-restaurants plus uiteraard de LOT en een camping municipal (met een pizzeria en een zwembad municipal) en ook een pharmacie, aangezien die daar nog altijd geen konkurrentie hebben. En bij de cafe's, de camping en de LOT is er wifi.

Luc ligt zo'n 17 kilometer oost van Die dat hier de "grote" stad is. Je vind daar in ieder geval ook de grote supermarkten en brandstof. Plus een fietsspeciaalzaak, al is het assortiment redelijk beperkt. Nog veel verder naar het westen vind je bv het echt grote Valence. Bij Die kun je een prachtige autorit oppikken die beschreven staat bij de info over "MTB Crest Aoust Mirabel Saillans Die 26400". Dat "kost" je dan een dag maar is er wel 2 waard ! Klik op deze tekst om die info te lezen.

Je kunt vanuit Luc sowieso prachtige autotochten maken door een zeer mooi landschap. Een tip is om dit te kombineren met het (op de terugweg) doen van de grote inkopen.

Luc en Diois is overigens wereldberoemd ivm Le Claps. Ooit, zeer heel enorm lang gelden is er daar in de buurt een enorme "plak" berg van de berg gegleden. Die situatie heeft toen het begrip "puinhoop" opgeleverd, waar tegenwoordig vaak andere zeken mee worden aangeduidt ...

Die plek is zeker de moeite van een bezoek waard want de gevolgen van die glijpartij zijn indrukwekkend. Via een wandelpad van zo'n (2x) 30 minuten kun je alles van heel dichtbij bekijken. Bovendien is er daar een cafe en een mooi meertje waar je kunt zwemmen.

Tip : Vanuit Luc-zuid (iets voorbij het zwembad linksaf) kun je lopend en per (crossende) fiets over een mooi pad naar Le Claps.


De panoramafoto's staan hieronder (en de grote zitten er achter) :


Haal hier het track archief op van Luc en Diois 26310.


TOP