Mountainbiken in Guillestre (2009)


Bij de Office de Tourisme is een pakje met weerbestendige (!) VTT-fiches te koop. Daarin zitten 24 fiches van de uitgepijlde mountainbike tracks plus een overzichtkaart. Er starten 5 tracks vanuit Guillestre zelf. Maar helaas zijn er vanaf de L'OT geen pijlen geplaats naar het begin van de tracks (2009)... Een kwestie dus van het dorp uitrijden in ongeveer de juiste richting en héél goed zoeken, ook achter je. De overige tracks starten in buurdorpjes maar zijn door de afstand niet mtb-end te bereiken.

Guillestre is een heel gezellig dorpje met een levendig centrumpje. Alle soorten winkels zijn aanwezig en er is ruim voldoende horeca. Er is wifi in het grootste cafe. Voor een (piepkleine) sportfietsenzaak moet je echter naar Embrun. Je kunt daar eventueel ook bij de Intersport gaan kijken. Als je daar niet slaagt zul je naar Gap moeten voor enkele commerces en/of de Decathlon. Dat is dan totaal zo'n 3 uurtjes auto-rijden...

In augustus komt de Embrun Iron Man Triatlon (met 5000 hoogtemeters de zwaarste ter wereld) door het dorp en is er 's avonds een open air dance night op het dorpsplein.


Vous voulez faire mousser ? Alors vous obtenez la mousse !

Het schuim uit het kanon komt tot 1 meter hoog en glijdt door de hoofdstraat het dorp uit. Je kunt je hoofd wel schuimvrij houden maar je kleren en schoenen worden gratis gewassen!

Vanuit Guillestre ben je per auto snel in Sainte Maire de Vars. Daar kun je via twee liften omhoog om de langste downhill van Europa te gaan doen. Dat betekent 32 km omlahaag naar Embrun, en eventueel kollektief met de bus weer terug.
Zie hiervoor ook elders op deze website.

In Abries op zo'n 40 km is ook een downhill-site met 4 tracks waarvan er 3 rijdbaar zijn. Voor een vriendelijk bedragje kun je daar een morgen en/of middag knallen zonder moe te worden. Er is een hut bovenaan de lift en het dorpje is toeristisch dus de lunch gaat ook wel lukken.

Een tip voor een autotrip is een tocht naar Briancon, de hoogstgelegen stad van Frankrijk, over de Col d'Izoard. Je komt dan door de Casse Déserte en daar "valt je bek open" door het prachtige landschap. Zie daarvoor eventueel de fotosite. In Briancon is Briancon Haute, het hogere deel van de stad, de moeite waard.
Ook Embrun is een heel leuke stadje en goed voor een halve dagtrip. Het ligt bovendien pal noord aan het Lac de Serre Poncon, het grootste kunstmatige meer van Europa, en heeft daar een prachtig strand. En ook ietsje meer zuid is er een strandzone waar je bovendien allerlei watersporten kunt beoefenen. Maar ga absoluut niet per auto op pad op die triatlon-dag want de hele regio staat dan (letterlijk) vast.
Een autotrip (van 160 km) helemaal rond het Lac de Serre Poncon is ook mooi voor een dagje uit. Ga dan in het zuiden even kijken naar de parapenters bij Saint Vincent les Forts. Alweer verbluffende uitzichten, dus neem al je fototoestellen mee...
Of ga ten zuiden van het meer naar Barcelonnette, ook al een hele leuke stad. En rij dan tegen de klok in over de echt hoge bergen retour. Dan kun je pas echt zeggen dat je in de Hautes Alpes bent geweest! Schitterend...


De panorama-foto's staan hieronder (en de grote zitten erachter)

Haal hier het track-archief van Guillestre op.

TOP