Mountainbiken in Crest, Aoust, Mirabel, Saillans en Die 26400

Dit is het stroomgebied van de rivier de Drome. En ook het stroomgebied van de Clairette de Die, oftewel de heel lekkere lokale champagne uit de regio van Die! Tip: ook te koop bij de Hema!

Van west naar oost, oftewel stroomopwaarts, liggen Crest, Aoust, Mirabel-et-Blacons en Saillans op fietsafstand van elkaar vlak langs de Drome. Vanuit Crest zijn 7 mountainbike tracks uitgezet waarover je bij de LOT een setje kleurenkaartjes kunt kopen (2014). Die fiches van de LOT zijn leuk aan tafel maar de hoogtemeter info mankeert struktureel maar liefst een faktor 2. Waarschijnlijk is die gegokt, want uit het pre-GPS tijdperk.

Crest nr 5 (nr 25) fiche LOT 300 hm's maar volgens GPS 630 hm's. Crest nr 7 (nr 27) fiche LOT 450 hm's maar volgens GPS 650 hm's.

Ze zijn ook ongeschikt voor orientatie onderweg gezien het mini-formaat. En de ballisage is zo hier en daar tres mal... Volg onderweg eventueel gewoon een ander nummer. Uiteraard alleen als je durft cq als je in staat bent je (tres heel bien) te orienteren. Zomaar een andere track volgen kan natuurlijk betekenen dat je nog verder van huis komt...

Alle tracks beginnen bij de gare (station). Behalve 4 van de 7 waarover ter plekke geen pijlen zijn. Ook is er zowel bij de LOT als het station geen overzichtspaneel waardoor orientatie ter plekke niet lukt. Tip: neem alle fiches mee en kijk ter plekke welk nummer je (wel) vind en kunt gaat rijden.

In de regio Crest is "men" blijkbaar bezig om de tracks om te nummeren. Je komt onderweg willekeurig het nummer X tegen dan wel het nummer 2X. Dit is bij de LOT niet bekend en niet op de fiches bijgewerkt. Misschien komt er een overkoepelende nummering voor het hele gebied van de Drome wat uiteraard prima zou zijn. Crest krijgt dan blijkbaar de "20" groep.

In dit VTT-gebied zijn er op de tracks buitenaf geen horeca- en geen waterpunten. Bekijk de mountainbike tracks dus van te voren om te zien of je door dorpjes komt. Zo ja dan is water zelden een probleem, al kan het eau non potable zijn. Terrasjes en winkels (dus eten) vind je alleen in de steden en wat grotere dorpen. Maar de winkels zijn gesloten tussen 12 en 15 uur en de restos tussen 14 en 18 uur.

Vanuit Aoust en Mirabel-et-Blacons zijn geen autonome bepijlde routes uitzet aangezien het gebied onder de dekking valt van Crest. Wel vind je extra tracks in dit gebied in de bijgaande download.

Vanuit Saillans zijn 12 routes uitgezet. Het overzichtspaneel bij L'Office de Tourisme van Saillans geeft info die niet (!) over de 12 officiele VTT routes gaat... Bij die LOT zelf is wel simpele basis VTT informatie beschikbaar in de vorm van een setje zwart-wit kopietjes (2014). Die voldoen prima voor de grove orientatie maar zijn als dubbele A5-jes slecht mee te nemen. Koop eventueel 2 setjes a € 3,- of kopieer ze (in de hal van een grote supermarche) en verbruik er eentje onderweg.

Punt is wel dat er ook hier de nodige foute tijd- en hoogtemeters-informatie opstaat. Waaronder ook hier de helft te weinig hoogtemeters... Ook deze LOT folders dateren waarschijnlijk nog uit de pre-GPS tijd waardoor er de nodige te makkelijke info in staat.

Saillans nr 5 fiche LOT 570 hm's maar volgens GPS 1007 hm's. Saillans nr 8 fiche LOT 540 hm's maar volgens GPS 1230 hm's.

De bordjes zijn deels verbleekt, en/of niet voorzien van een tracknummer. In het laatste geval gewoon doorgaan aangezien de richting wel klopt. Meestal (niet altijd...) staat er zo weer wel je nummer op! Of een ander nummer natuurlijk, je bent wel in Frankrijk ... Nogal onhandig is dat de pijlen hier altijd (vaal) geel zijn op een witte ondergrond. De richting is daardoor al hobbelend vaak slecht te herkennen, laat staan op snelheid.

En dat in het gebied van het stadje waar het Nationale Centrum voor de VTT bebording is gevestigd...
Ook in dit VTT-gebied buitenaf geen horeca en geen waterpunten.

Ook Die hoort er hier eigenlijk bij maar daar is het een heel stuk steiler en moeilijker en loopt het aantal hoogtemeters hoog op. Die ligt een stuk verder stroomopwaarts, dus naar het oosten, en meer opgesloten tussen veel steilere bergen.

Ook in Die kun je bij de LOT een setje zwart-wit kopietjes kopen (2006).

In Die zit een mtb speciaalzaak die alles heeft wat je eventueel nodig mocht hebben. Het is meteen ook de enige fietsenwinkel in de hele wijde omgeving.

Die is zeer bekend onder onze wat oudere landgenoten, dus doe je voordeel met die wetenschap...

Nog verder naar het oosten ligt dan nog Luc-en-Diois waar het wel weer goed toeven is op de mtb.

De stadjes liggen op ongeveer 230 meter hoogte en de bergen rondom gaan tot zo'n 1000 meter.

Het zijn gezellige stadjes, groter en kleiner, met alle voorzieningen in het centrum. De grotere bedrijven liggen uiteraard op het industrieterrein ernaast.

Wifi is op veel plekken beschikbaar, al dan niet tegen bestelling van een drankje.

Dit gebied van de Drome is op de mtb toch (zeer) zwaar ondanks dat het slechts in het middelgebergte ligt. De hellingspercentages zijn namelijk nogal hoog waardoor je niet zelden zowel omhoog als ook omlaag (!) niet kunt fietsen. En vaak maak je in een tocht in 1 ruk alle hoogtemeters achter elkaar in een keer naar een top, en alle meters omlaag ook weer aan een stuk. En juist dat aspekt maakt het afmattend. Bekijk dus ook zeker het hoogteprofiel als je een meer op- en neergaande track wilt rijden.

Maar zoals altijd in de Franse alpen is het ook hier fantastisch en zijn de uitzichten super.

Tenslotte een Supertip voor een Supertrip: Maak een autotocht via Mirabel, D70, Beaufort, D70, Leoncel, D199, D331, D131, Saint Jean, D54, D76, Combe Laval, Vassieux, D76, D518, Col de Rousset en Die.

Misschien is dit wel de mooiste tocht van je leven dus neem er de hele dag voor. Het is één lange aaneenschakeling van stijgen, sturen, dalen, dorpjes, kerkjes, vergezichten, cols en kloven. Met (rijdend) als hoogtepunten de Combe Laval en de Col de Rousset. Oftewel zoals de Fransen zeggen : deze tocht is incontournable !

Tijdens die tocht kun je voor mooie cq stevige stukjes cultuur terecht in Leoncel en in en naast Vassieux. In Leoncel is het kerkje een bezoek waard. En in Vassieux vind je het Musee de la Resistance, het Memorial de la Resistance en het Necropole de la Resistance. Op deze drie plekken krijg je een mooi en indrukwekkend inzicht in de strijd die hier tijdens WO2 gevoerd is.

Denk dan op dat schitterende uitzichtpunt vanaf het Memorial nog even aan die tekst:

"Ici souffle la liberte", oftewel "Hier ademt de Vrijheid". Want door die enorme opofferingen van toen kunnen wij sindsdien alles weer "gewoon" doen...

Panoramafoto's van de regio Crest, Aoust, Mirabel, Saillans, en Die 26400 (de grote zitten erachter).


Haal hier het track archief van de Drome regio op.

TOP