Mountainbiken in Albens 73410 (2016)


Albens ligt in een dal op zo'n 350 meter hoogte op een doorgaande regionale weg die noord-zuid loopt met in het oosten en westen bergen ernaast tot zo'n 900 meter hoog. Het is een stadje met alle basis-voorzieningen en de rest vind je (per auto) in de buurt. Openbare wifi vind je alleen bij de bakker.

Ten westen van de bergrug in het westen ligt het Lac du Bourget, het grootste natuurlijke meer van Frankrijk. Op die bergrug vind je diverse uitkijkpunten, wat horeka en een aantal parapente-startpunten. Ook (juist) op de mountainbike maak je daar hele mooie tochten! En aan de zuid-oever van dat meer ligt het mooie Aix-les-Bains.

Zowel in de bergen als op de vlaktes is het hier mooi mountainbiken, al zijn er weinig of geen singletracks. Het is offroad vaak wel zwaar aangezien de hellingen steil zijn (vooral in het oosten) en/of je veel in de volle zon rijdt/duwt. Er zijn nauwelijks vliegen, geen steekvliegen en geen stekelbosjes (aangezien je niet op singletracks rijdt). Offroad is er geen water en geen horeka maar in de dorpjes meestal wel. Kijk op het kerkplein en/of bij het kerkhof (de kraan voor de bloemen ...) of pauzeer bij het cafe (met bv zo'n heerlijke limonade met siroop). Aangezien de dorpjes dicht bij elkaar liggen is dat dus nooit een probleem, als je tenminste bij vertrek 2 volle bidons of een H2O-rugzak meeneemt.

In dit gebied zijn 15 vaste mountainbike tracks uitgezet maar die kun je niet allemaal mtb-end bereiken. Vanuit Albens kun je wel die van Saint Girod en La Biolle meepakken waarmee je dan 6 vaste routes hebt die je dus zonder GPS kunt rijden.
De bebording daarvan is uitstekend, voor zover onderweg gezien is er zelfs geen krasje te ontdekken! In het track-archief zit een gebiedskaart hierover en die is ook voor € 1 te koop bij de Office de Tourisme, doen dus.

Daar is ook op afspraak een outdoor-GPS te huur, inklusief een voorgeladen track. Men heeft namelijk van alle vaste tracks in het gebied ook een GPS-versie en bovendien nog wat meer. Probeer het eens en ervaar het gemak daarvan. Die vaste tracks zijn overigens ook opgenomen in het track-archief hier.

Updeet : L'Office de Tourisme in Albens (b)lijkt te zijn opgeheven miv 2017. Online kom je nu bij het hoofdkantoor in Aix les Bains terecht. Dat kan een optie zijn, maar dan niet per auto. Vanaf het treinstation loop je recht omhoog tot aan de hoogste rotonde. De VVV zit dan daarachter ietsje links.

Er zijn in Albens geen fietspeciaalzaken maar die vind je wel in Gresy-sur-Aix en Aix-les-Bains, op zo'n 20 minuten auto-rijden. En in Rumilly vind je een goed Chinees restaurant! Voor zover je dat nog niet wist: "cuisses de grenouilles" zijn dus kikkerbilletjes. Lekker, net als kip maar nog zachter (en helaas wat kleiner haha).

Aix-les-Bains en Annecy (beiden snel en uitstekend per trein te bereiken) zijn hier de echt grote steden en elk een dagtrip zeker waard. Op het stationnetje van Albens vind je geen automaat maar een kaartje koop je bij de conducteur (die je zelf even moet opzoeken).


De panorama-foto's staan hieronder (en de grote zitten erachter)
Haal hier het track-archief op van Albens.
Haal hier het track-archief op van La Biolle.

TOP