De Mobius aktiekamera

De Mobius aktiekamera is inmiddels al jaren op de markt. Voor een hele fijne prijs (van slechts zo'n 20% van die van de "marktleider") heb je een zeer gebruiksvriendelijke kamera die heel geschikt is voor gebruik tijdens het fietsen en zeker ook bij het mtb-en. Ook alle onderdelen zijn los te koop wat een groot voordeel is cq zal zijn. En voor even fijne prijsjes koop je er allerlei handige accessoires bij.

Door de afwezigheid van een schermpje is hij zeer plat wat bij offroadgebruik op je helm een groot voordeel is. De full-HD opnamekwaliteit van 1920 x 1080 pixels is gewoonweg super, zowel qua scherpte als belichting.

De redaktie gebruikt echter het 1280 x 720 pixels formaat waarbij zelfs 60 frames per sekonde instelbaar zijn. Omwille van de omvang zijn de films op deze site echter teruggeschroefd naar 720 pixels breed. De hier getoonde opnames doen dus zeker geen recht aan de ware kwaliteiten van deze kamera ! Hierboven een opname van een afdaling bij Florac (gemaakt met de Mobius actioncam) en hieronder het hoogteprofiel en de data (gemaakt uit het gpx bestand met GPS-Track-Analys.Net). Florac mountainbike downhill Florac mountainbike downhill In 6265 offroad-only meters 376 meter omlaag (en nog geen 7 meter omhoog), dus officiëel 6%. Maximaal 47 kmh, gemiddeld 22,8 kmh en ruim de helft (53%) van de tijd boven de 30kmh. En hier een timelapse bestaande uit 115 foto's, genomen per 2 sekonden en afgespeeld per 350 millisekonden. En eentje van 29 foto's, genomen per 5 sekonden en afgespeeld per 250 millisekonden.

Doordat deze kamera wereldwijd onder zeer veel omstandigheden wordt gebruikt is deze enorm ver doorontwikkeld. Er zijn heel veel gebruikersgroepen, zoals autorijders, vliegfanaten, rc-fans, modeltreinliefhebbers, fietsers, bewakingsenthousiastelingen, etc, etc. Binnen hun eigen hobby zorgen zij er zo voor dat elk detail besproken wordt, en eventueel nog verder ontwikkeld gaat worden.

Het apparaat kent de standen video1, video2 en foto. Elk van die standen kun je geheel naar eigen wens instellen m.b.v. een gratis setup-programmaatje dat je ook (niet gratis) als app kunt aanschaffen. M.b.v. je telefoon (plus usb-OnTheGo kabel) zou je via de app dus ook onderweg e.e.a. kunnen instellen maar dat is zelden of nooit nodig.

Alle denkbare mogelijkheden zijn aanwezig zoals timelapse, bewegingsdetektie, in- en uitschakelopties, datum-tijd-vermeldingen, auto-uit-tijd, op-de-kop opname's (bij hangende kamera), opnamebreedte-keuze, aantal fps (van 5 tot 60) en nog heel veel meer. Ook alle fotografie opties (belichting, etc) zijn naar wens instelbaar.

Maar met de basis-instellingen kun je direkt op pad en je zult zien dat je qua beeldkwaliteit niets meer te wensen over hebt, ongeacht de lichtomstandigheden.

Onderweg is de bediening ook simpel en dus makkelijk. Er zitten drie knoppen bovenop het apparaat. Die werken als aan-uit-toggle knop, als modus-keuze-toggle-knop en als opname-start-stop-knop.

Heel enorm handig is dat je het apparaat zo kunt instellen dat deze geheel automatisch start in de voorgekozen modus door slechts de aan-uit-knop in te drukken. Binnen 2 seconden start dan de opname.

Door nogmaals dezelfde knop in te drukken stopt de opname, wordt automatisch opgeslagen en gaat het apparaat uit. Vooral deze bedieningsmethode is al rijdende op je mtb superhandig. Het is ook mogelijk om een opname automatisch te begrenzen in de tijd. Dan hoef zelfs je de stopknop niet meer te bedienen.

Op de foto's is te zien dat de aan-uit-knop verhoogd is. Dat is een extraatje dat m.b.v. een druppel lijm zelf is aangebracht. Hierdoor vind je bij montage op een helm altijd zonder enige twijfel de knop die je (eigenlijk als enige) nodig hebt.
Ook in de winter met dikke vingerhandschoenen aan. De redaktie heeft overigens ervaren dat helmopnames (zeker op de mtb) de slechtste film oplevern. Dit agv het zwaaien met je hoofd, ook al is er geen publiek ...

De zilverkleurige delen zijn overigens koelvinnen die nodig zijn bij gebruik onder zeer hete omstandigheden, bv bij op-de-kop gebruik als dashcam pal in de zon achter de voorruit in de auto.

Het enige nadeel is dat er geen waterdichte behuizing te koop is. Voor gebruik op de fiets is dat echter geen enkel punt aangezien je weinig behoefte zult hebben aan opnames in de regen. Het kan echter handig zijn om bij twijfelachtig weer bv een plastik zakje mee te nemen om het apparaat in te kunnen opbergen.


Tip 1: bewaar de originele schuimverpakking en maak het dekseltje daarvan vast aan de rest m.b.v. een breed stuk plakband. Door de kamera daarin terug te plaatsen en er dan een elastiekje om te doen zit deze weer keurig en veilig opgeborgen.

Als je echter die knop verhoogd is het raadzaam om daarvoor een gaatje in het deksel te maken zodat de knop, dus de kamera, niet wordt aan-gedrukt.

Tip 2: laat de kamera niet zelf timelapses samenstellen maar kies voor losse foto's (dit geldt natuurlijk voor elke kamera en situatie). Bewerk die foto's met bv. XNViewMP eventueel nog eerst en/of zet er een watermerk in, bv de lokatie of je (website-) naam. Met dit pakket kun je heel makkelijk batch - akties aanmaken, beheren en bewaren.

Maak bv.een kombi - aktie "autobelichting + autocontrast + scherpte+30% + voeg "new" toe achter naam" en zie hoe veel mooier de foto's dan zijn. Bovendien worden ze door dit slimme pakket ook nog eens makkelijk de helft kleiner in bits. Waardoor je veel opslag bespaart plus sneller(e) timelapse voorbeelden krijgt.

Maak ook een 2e kombi - aktie "verkleinen tot 1000px langste zijde + watermerk "YesGPS.nl" toevoegen + voeg "1000" toe achter naam".

Je hebt nu vanuit de originele Foto 1 een Foto 1 new en een Foto 1 new 1000 versie gemaakt.

Gebruik daarna de serie Foto1 new 1000 om bv. in Photoscape de timelapse precies in te stellen naar eigen wens. Met name door de tijd zelf te kiezen is het resultaat beter dan in de autostand van de kamera. Ook kun je met deze werkwijze dan nog wat losse foto's (apart) bewaren die je mooi vind.

Hardware voor timelapse opnames
Koppelen van kamera met powerbank
Buitenopstelling
Foto's voorbereiden met XNViewMP
Animatie maken met Photoscape

TOP