Verboden te fietsen ?


Om maar direkt met de fiets in huis te vallen : het is verboden om het fietsen te verbieden !


En de reden daarvoor is simpel. Als een natuurbeheerder / eigenaar / organisatie / etc / etc in dit land subsidie (dus jouw belastinggeld) ontvangt voor natuurbeheer (en die ontvangen ze allemaal...) is deze verplicht om dat gebied open te stellen voor de belastingbetalers.

Uiteraard mag men gemotoriseerd verkeer verbieden op bepaalde wegen. Maar men mag geen langzaam verkeer verbieden. Dus ook geen fietsers.

Men weet dat drommels goed want dit is de reden waarom men te pas en te onpas met allerlei soorten losse bordjes tegen fietsers werkt. Als men fietsen namelijk wel zou mogen verbieden zou men dat verbod wel (graag) standaard op de gebruikelijke borden aangegeven.

Dan zou men echter alle (alle) bordjes in het hele land moeten vervangen zodra iemand beroep aantekent tegen dat verbod. Want die zaak zou men verliezen...

Men vertrouwd er echter op dat u dit niet weet. Bovendien vinden alle wandelaars dat verbieden natuurlijk heel prima. Uiteraard zijn ook de loslopende honden daar heel blij mee. De meerderheid kreëert en hanteert in dit land nu eenmaal altijd haar eigen gelijk, zelden gehinderd door enige feitenkennis...

Overigens duikt ook telkens weer de uitspraak op over het niet op de paden fietsen maar "door" het bos. Ook al zo'n smeuïig en tendentieus verhaal aangezien het niemand ooit zal lukken om "door" het bos te fietsen.

Je zou binnen enkele meters stilstaan en niet meer fietsend op gang komen. Zelf nadenken over wat je zegt is helaas (en gelukkig !) niet ieders ding...


En zo komen wij dan bij de fotogallerij :

Met het wandelpoppetje en de tekst "Vrij wandelen" in extra grote letters begint de intimidatie-poging al. Gelukkig mag je hier wel bbq-en.

Je mag hier zelfs fietsen en paarden op de daarvoor aangeven route. Helaas is men "vergeten" om die aangegeven route aan te geven. Hier hangt alleen een eenzaam anti-fiets bordje, en verder helemaal niets. Maar mag je hier dan wel (wel) wandelen?

Boswachters hanteren uit simplisme en/of gemakzucht altijd het principe dat alleen dat is toegestaan dat expliciet wel aangegeven staat.

Hier staat niet aangegeven dat wandelen is toegestaan dus mag dat hier niet! En nu als wandelaar maar hopen dat die boswachter van de dag niet toevallig een fervent fietser is...

Je mag hier in ieder geval wel rijden met paard, en wagen, bromfiets, scooter, crossmotor, vrachtwagen en auto. En je mag hier bbq-en, versterkte muziek maken en picknicken. Zelfs je loslopende hond los laten lopen.

Maar niet fietsen. Vindt de boswachter... Een bijkomend gevolg van dit "graag willen maar niet mogen verbieden" is dat men er ook vaak voor kiest om de situatie onduidelijk te laten. Er wordt dan van alles en nog meer genoemd, behalve het fietsen.

Waarschijnlijk denkt men zo van geval tot geval en zoals "de wind waait" te kunnen bepalen of men een fietser al dan niet gaat tegenhouden. Hier heb je mazzel als je toevallig met je brompaard onderweg bent. En zo kan het ook natuurlijk! Van wie en namens wie zou dat witte bordje toch zijn? De burgemeester? Sinterklaas? Een wandelagent? Een boze loslopende hond? Een aangelijnde wandelaar? Ook dit zal zeker en vast wel rechtsgeldig zijn! Toch??? En ook dit is weer een nieuwe variant. Geen enkel bord en dus geen info over de dader.

Behalve de "gezonde" standaard mensen zonder overgewicht die aan alle "normen" voldoen en dus zelfstandig kunnen slalommen worden hier alle anderen geweerd. Met bv. kinderwagen of rolstoel is het hier een gevalletje jammer dan.

Niet dat dat wat uitmaakt want wij houden nu eenmaal (1 maal, als het ons op zondagmiddag zo uitkomt) van de ongestoorde natuur ! "Men" heeft hier eigenlijk zonder pardon iedereen uitgesloten uit dit bos.

Maar een hek is per definitie geen verkeersmiddel. Hier is dus niets verboden maar men insinueert nu eenmaal graag en hoopt dat u zich als fietser geintimideerd voelt...

Gelukkig til je je fiets hier zonder probleem even overheen. Zodat je daar de wandelaars eventueel kunt vragen om hun denkvermogen (al was het maar 1-malig) eens aan te zetten. En hun honden aan te lijnen.

Zelf blijft men uiteraard heel graag anoniem, rara waarom zou dat nu zijn ??? Misschien om een onfrisse dus-kussie over het eigen gedrag te voorkomen ???

Tip 1 : herhaal elk argument van een anti-fietser maar vervang daarbij de woorden "fietsen" en "fietser" door "wandelen" en "wandelaar".

Tip 2 (eigenlijk de echte tip 1 !) : zet wel eerst je fiets in de juiste vluchtrichting (en -versnelling !) want men blijkt dan zeer snel zeer geirriteerd, irreëel en nog eenzijdiger te reageren...

En/of kies voor de variant :


"Hebt u "last" van mij als ik daar fiets ?" "Goh, ik ook van u als u daar wandelt !".


Want wij hebben last van u. Dus. En dat vinden wij.


TOP