Het Noord-Hollands Duin Reservaat


Als mtb-er ben je "zeer" niet-welkom in het Noord-Hollands Duin Reservaat... Niet dus.
De Provincie Noord-Holland verstaat onder "welkom" het volgende:

Regels voor mountainbikes

Mountainbiken is een intensieve sport. Om hinder en gevaar voor andere recreanten (en andersom) en de natuur te verminderen, heeft de Provincie Noord-Holland regels vastgesteld: In het Noordhoollands Duinreservaat (tussen Bergen aan Zee en Wijk aan Zee) zijn mountainbikers elke dag van zonsopkomst tot 10:30 uur welkom op een groot deel van de onverharde paden.

Sommige delen van de duinen zijn 24 uur per dag ontoegankelijk voor mountainbikers en andere fietsers. Dit is om kwetsbare en bedreigde dieren en planten te beschermen.


Vrij vertaald staat hier dat je op de mtb-paden tot 10.30 mag fietsen. Daarna dus niet, ondanks de (ook nog) verplichte dag- of weekkaart. Die uiteraard bepaald niet gratis is ... En ook niet naar verhouding geprijsd is.

Dit is "uiteraard" om jezelf te beschermen tegen de wandelaars en de boswachters, dus dat mag wel wat kosten. Ze hebben gelukkig nog steeds het beste met ons voor! Bovendien hoeven kwetsbare en bedreigde dieren en planten niet tegen andere rekreanten beschermd te worden. Tja, hoe duidelijk kun je discrimineren ?!

Het echte verhaal is natuurlijk dat je als mtb-er anti-welkom bent hetgeen op deze manier "gefaciliteerd" wordt. Paarden, e-bikes, wandelaars (zucht), wielrenners, honden (zucht zucht), wandelwagens, skaters en al wat nog meer beweegt zijn wel de hele dag welkom.

Het gangbare verhaal van een véél te oude klub die al decennia lang haar eigen regels maakt, haar eigen "prijzen" bepaald en zelf geen enkele maatschappelijke kontrole ondergaat. Omdat ze uiteraard het beste met je voorheeft, en wie zou daaraan durven twijfelen?

Het is echter ook nog zeer de vraag of dit wel legitiem is. Een instantie die subsidie voor natuurbehoud ontvangt is namelijk wettelijk verplicht dat gebied open te stellen voor het publiek. Daar past geen diskriminatie bij, ook al heb je nog zo'n hekel aan loslopende honden en steigerende paarden...

Logisch toch, want voor wat (van jouw belastinggeld) hoort wat. Men hoopt echter dat u als fietser dat niet weet, dit op basis van de "hoge dunk" die velen klakkeloos toekennen aan welke instantie dan ook. Maar nogmaals, in deze polder neemt iedere wandelaar Nederlander alles klakkeloos aan, het is immers voor hen geen nadeel... Gelukkig worden binnenkort eindelijk de borden "Verboden te wandelen" geplaatst.

Niet naar toe gaan dus, er zijn veel betere (wel) mtb-vriendelijke regio's. Ook al speel je die oude-knarren-klub daarmee precies in de kaart.
Daarbij is het fietsen "door" de duinen nou ook bepaald totaal niet bijzonder en/of leuk. Mul zand, meer mul zand en nog heel veel meer mul zand.

Ps: als je toch gaat en een kaart uit de automaat wilt halen pas dan ff op. Die automaat komt namelijk van een bepaalde "verkeers"-firma. Waarbij de bekende gebruikelijke pinpas knoppen uiteraard niet op de gebruikelijke plekken zitten. De onvermijdelijke extra kosten die zo'n anti-standaard-firma gedurende 10-tallen jaren veroorzaakt zijn uiteraard in jouw rekening meegenomen.

Ps2: de routes zijn niet uitgezet dmv het gebruikelijke bloso teken maar met een eigen systeem. Alweer een indikatie dat men met de verdere wereld liever niets te maken wil hebben.

Ps3: de 10 populairste noord-hollandse mtb routes zijn 66 kilometer lang. Samen. Huilen dus...

Ps4: waarom vind iedereen het klakkeloos normaal om plots voor een willekeurig stukje natuur-bezoek (flink) te (moeten) betalen? Varierend van € 1,70 per persoon voor 1 dagkaart tot zo'n € 50 voor een gezin per jaar. Ook al kun je dan wel zeggen dat je in een "uniek" gebied bent geweest...