Loslopende honden


Ontelbare keren wordt je als fietser gekonfronteerd met loslopende honden. Nou ja, in Nederland dan, niet of nauwelijks in de ons omringende landen.

Nederlanders zijn inmiddels na 10-tallen jaren politiek gepolder en "taakstraffen" zelf als individu ver afgedwaald. Zij denken inmiddels werkelijk dat je ook over iets als aansprakelijkheid v.w.b. jouw loslopende hond wel even net zo lang kunt polderen tot je op zijn minst ook een beetje gelijk hebt (of in ieder geval krijgt, het liefst natuurlijk op de asociale media).

En "dus" niet aansprakelijk zou zijn. En dus "hoera" niet zult hoeven betalen...

Een typische handjeklap-handels-mentaliteit, maar met verstrekkende gevolgen voor alle betrokkenen.

Want weet dat dat juridisch bepaald niet zo is... U hoeft slechts heel even op een willekeurige letselschade informatie-site te kijken...

Als er door jouw hond schade ontstaat zult u zonder meer veroordeeld worden tot gehele vergoeding daarvan. En bepaald niet alleen die 50% van een jas en/of fietsstuur (na "afschrijving" misschien een paar tientjes denkt u nu?).

Een moderne sportfiets kost al vlotjes € 4000 of meer, het stuur zo'n € 250 en schakelverstellers en remhendels wel. Carbon kan niet gerepareerd worden dus verzekeringstechnisch is zoiets al vlot een gevalletje total loss. Maar dit betreft niet het echte probleem voor u.

Het gaat inmiddels al zo'n 20 jaar vooral om de medische nota's plus de inkomstenderving van de persoon als die tijdelijk of "lang" niet kan werken. Die zal (ook al heel gebruikelijk in de polder) slechts 70% salaris ontvangen van de detacheerder/werkgever/zzp-verzekeraar (en de eerste dagen zelfs niets) en zal de resterende 100% cq 30% dus bij u komen ophalen.

Daarbij komen ook de kosten van diens letselschade-advokaat en van die van de detacheerder/werkgever/zzp-verzekeraar. Plus de niet-vergoede fakturen van bv. revalidatie, thuiszorg, traplift, huis-aanpassingen, etc.

Ook zal de detacheerder/werkgever/zzp-verzekeraar zelf via diens bedrijfs-advokaat bij u langs komen met een faktuur van bv. (70% van) € 75 per uur zijnde het (ondeklarabele) geleden verlies aan inkomsten. Zij moet immers die 70% salaris uitbetalen zonder dat zij enige schuld heeft.

Terwijl er wel een duidelijke schuldige is. Dat kan dus ook zo maar € 10.000 per maand zijn. Waarbij € 75 per uur bepaald niet bijzonder is.

Bij een vast kontrakt komt de werkgever langs (en binnen) die immers gedwongen is om een vervanger in te huren. Waarbij die faktuur dan niet 70% maar 100% van diezelfde € 75 gaat zijn.

Als u als losloper denkt dat dat jouw financiële probleem niet is bent je waarschijnlijk al langdurig Nederlander. Er is namelijk geen diskussie over de schuldvraag in zo'n geval en er is al (10-tallen) jaren lang giga-veel jurisprudentie over.

Als je verzekert bent zal jouw verzekeraar een hondse case verliezen. En dan achteraf al haar kosten op u verhalen aangezien u nalatig was, hetgeen u uiteraard niet had mogen zijn. Bij nalatigheid en/of verwijtbaarheid is een polis simpelweg niet geldig.
En als u niet verzekerd blijkt gaan er nog heel andere dingen met u gebeuren... En met de jouwen...

Als u vervolgens dan nog denkt dat er bij u toch niets te halen valt zou dat waar kunnen zijn. Maar niet zolang u werkt, niet werkt, spaargeld, een auto, een dure e-fiets of een huis met overwaarde hebt, of welke andere inkomsten of vermogen(s) dan ook.

Er zal beslag worden gelegd, en bij een restbedrag zult u gedwongen worden om daarvoor een lening af te sluiten. Als dat onvoldoende lukt mag u aanspraak gaan (proberen te) maken op schuldhulpverlening. Waarbij e.e.a. ook afhankelijk is van het relatiekontrakt dat u heeft... Cq jouw eventuele gezinsleden dachten te hebben.

U zou bepaald niet de eerste zijn, en helaas voor fietsers zeker en vast ook niet de laatste...

U denkt dat dit overdreven is? Think again!

De enige reden waarom u uzelf in slaap sust is hierboven al genoemd. Waarbij u "geholpen" wordt door de media aangezien die nooit never aandacht besteden aan dit soort zaken. Helaas voor u doet een rechter in deze niet aan media maar aan handhaving.

En willen de loslopers even beredeneren waarom zij met hun-hond-ongeluk niet aansprakelijk zouden zijn maar anderen (en zij ook) met alle andere ongeleide projektielen wel, zoals bv. met koe, paard, kind, openzwaaiende autodeur, skateboard, voetbal, etc, etc?

En willen ze ook even aangeven wat zij zelf zouden vinden en doen als zoiets hunzelf zou overkomen???

Het is geen toeval dat in alle omringende landen de uitlaters naar hun hond snellen (rennen!) als je slechts een klein tingeltje geeft. Als er daar al wat losloopt want dat is een absolute uitzondering. Daar weet men dat men de klos is als die hond iets veroorzaakt, er wordt daarover niet voor en niet achter het hekje gediskussieerd. Alleen in de polder denken loslopers dat we ook hier wel weer samen gaan uitkomen...

En dat het niet alleen om aansprakelijkheid gaat maar ook om fatsoen is natuurlijk ook al lang bekend. Toch ???

De gemeenten zijn er in ieder geval ook wel klaar mee en duidelijk over. Waarbij uiteraard hun eigen verantwoording meespeelt. Mochten zij namelijk niet aantoonbaar handhaven dan zou jij kunnen proberen om jouw aansprakelijkheid aan hun door te schuiven zodra u veroordeelt bent.

Loslopende honden

Klik hier als je een technische verklaring wilt waarom je NIET MOET REMMEN bij een konflikt met een hond.

TOP